Omul perna

 

Teatrul Maria Filotti, Omul perna de Martin McDonagh, regia Radu Afrim. Echipa de aur: Eugen Jebeleanu, Emilian Oprea, Liviu Pintileasa, Corina Borş şi Alin Florea. Deschiderea stagiunii 2013-2014.

Glontul care nu te ucide. Odata si inca o data. Desi ti-ai dori sa o faca. La sunetul lui tresari si vibratia te face sa dansezi, dar secunda urmatoare te prinde inca viu, prizonierul aceluiasi cosmar. Ai dori moartea ca pe un amortizor. Ca pe o perna moale. Ca un a-fost-odata-curmat tocmai ca nimic sa nu mai fie. Chin, suferinta, durere.

O salba de povesti spuse voios, ca la gura sobei, drame umane povestite cu zambetul pe buze, in timp ce o voce, a cui oare, a copilului interior, a constiintei, a Celui care Stie, plange in suspine. Un spectacol de o frumusete nevoalata, frusta; direct, fara posibilitatea unui echivoc. Morala si etica sunt depasite de faptul implinit, de suferinta reala, de intrebari la care doar cei corecti politic pot raspunde. Noi, celilalti, nu.

Dans. Cantec. Flashlights. Toate amestecate si aruncate in viata ca poveste, viata ca vis. Viata ca spectacol de revista la care privesti tamp in timp ce molfai floricele. Sau in timp ce te scobesti intre dinti. Buna seara Braila! Cum te simti, Maria Filotti?

Sacrificiul si sfintenia. Doua conceptii asupra carora Omul perna arunca alta lumina. A-ti asuma suferinta ca sa te asiguri ca cineva drag nu se va abate de la drumul sau in viata.. A intelege ca sfant este fiecare dintre noi. Micuta Iisus, rastignita pe crucea din sufragerie, raspunde intrebarii „inca te mai crezi Iisus?”: „Eu sunt Iisus, in pizda ma-tii!”

Omul perna nu este un spectacol pentru oricine. M-a trimis acasa cu un nod in gat. Nu este marul otravit, este ceaiul de anghinare. Daca te incumeti sa gusti, trebuie sa stii ca este amar.

De vazut si revazut.

http://agenda.liternet.ro/articol/7678/Oana-Stoica/Frumusetea-alienanta-a-fanteziei-Omul-perna-la-Braila.html

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s