Hotel Camberi

Sulina s-a născut pe lestul lepădat de corăbiile venite din toate zările. Straniu capăt de lume, greu de înțeles, indescifrabil pentru un străin, Sulina păstrează un parfum de poveste, de vis, de coșmar. Nimic dulce în istoriile ei, pe acest pământ te simți în ochiul furtunii, într-o temporară și înșelătoare liniște.

Toți oamenii care s-au perindat prin Sulina, aduși de soartă, au un loc în Hotel Camberi. Îndrăgostiți fără speranță, numărând valurile în așteptarea celui iubit. Spânzurații din fundul curții. Cei care au pierdut un picior și o parte din suflet în naufragii. Narghilele. Evrei. Greci. Turci. Lipoveni. Votca. Cimitire. Comori ascunse în nisipul plajei pustii. Drumul spre mare. Pietrele. Casele vechi. Copii blonzi cu pielea arsă de soare. Pescari în lotci scorojite.

Toată forfota orașului de acum și de altă dată este cuprinsă în camerele Hotelului Camberi, Angela i-a adus la viață spunându-le povestea. Și a facut-o într-un fel în care am recunoscut toată Sulina tinereții mele, am recunoscut vecinătatea fericirii extatice cu suferința agonizantă. Culoarea și aroma acestui oraș nu se arată oricui. Poți trece pe acolo fără să înțelegi nimic. Angela a înțeles și a desprins cele mai adevărate tablouri, cu șoaptele, aromele și stările care le însoțesc.

Am făcut coperta cărții într-o singură noapte, febrilă, complet transportată în toate amintirile mele despre Sulina. Sclipirea zilelor topite în soare alături de suferințele cele mai adânci. Corpuri goale în nisip, fîcând dragoste. Despărțiri la colțuri de stradă, sub lumina chioară a unui bec. Îngenunchieri. Fragila senzație că acest loc m-a acceptat, într-un final, că pot face parte din alchimia lui fără a mi se refuza nimic.

Clădirea de pe copertă nu este hotelul Camberi, este fostul consulat elen, de pe strada a II-a. Ascunzând adevăratul hotel, am vrut sa-l fac universal, am deschis posibilitatea de a-l căuta neîncetat și de a-l găsi oriunde.

Cerul plin de nori este de-asupra Mării Negre, într-o după-amiază de iunie, după o ploaie de vară. Cătina roșie era înflorită pe dunele de nisip. Dan fotografia lângă mine. Am cumpărat o cafea și un pahar de rom ieftin. Mirosea a tutun și mare.

Contribuția la acest volum este un salut către locul care mi-a adus fericirea și suferința, în egală măsură, absolute. Este recunoașterea unei legături fatale, indestructibile, cu magia de ei, care nu mă pot rupe.

“Hotel Camberi”, autor Angela Baciu, Ed.Tracus Arte, 2017

O94A2139

O94A2131

O94A2132

O94A2133

O94A2134

O94A2141

1 IMG_5756 acopy copy

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s